Spierproblemen, de grootste veroorzaker van bewegingsproblemen.

Spieren kunnen we beschouwen als motoren die uit cellichamen zijn opgebouwd en die ieder deel van het lichaam in beweging kunnen zetten. Ademhalen, eten, met de ogen knipperen, kortom elke beweging is onmogelijk zonder het gebruik van de spieren. Om een beweging tot stand te brengen, werken alle spieren op dezelfde manier: ze worden korter. Sommige spieren kunnen wel 50% korter worden. Iedere spier die samentrekt, heeft een tegengestelde spier, de antagonist, die zich tegelijkertijd ontspant. Als de spier wordt geoefend, vooral bij belasting, zal de dikte van de vezels toenemen. Dit proces heet hypertrofie. Het bloed voorziet de spieren van voeding en zuurstof, evenals de rest van het lichaam.

Wanneer er spierproblemen zijn dan kan de spier wel verkorten maar niet meer ontspannen waardoor de bewegingsuitslag minder zal zijn. De vezels worden samengetrokken gehouden door de vloeistof “edema”. Het is een natuurlijke genezingsvloeistof. Een soort weefselcement. Deze verkleving moet met kracht verbroken worden door accurate massagetherapie.

Als een paard gemasseerd wordt zorgen we dat deze verklevingen verdwijnen waardoor het paard de spieren weer optimaal kan spannen en ontspannen.

Spierproblemen gaan nooit vanzelf over!